1px natančno Termovizija Termovizija je velik tehnološki napredek

Termovizija je velik tehnološki napredek

Zelo uporaben izum, ki nam omogoča opazovanje raznih stvari ponoči, ko je zunaj popolna tema, je termovizija. Gre za tehnologijo, ki zaznava toploto v okolju, ter jo nato izriše na zaslonu, kjer se različne temperature obarvajo drugače. To pa omogoča, da lahko vidimo čiste obrise raznih živali in pa drugih predmetov ali bitji, ki oddajajo toploto.

Termovizija je velik tehnološki napredek

Uporaba termovizije pa je zelo široka, ter jo uporabljajo na zelo velikih področjih.

Vojska

Ta ima zelo pomembno opremo, katera ne bi delovala, če termovizija ne bi obstajala. Ta oprema pa so razne naprave in pripomočki, za opazovanje ponoči in pa v temnih prostorih. Prav tako si lahko s termovizijo pomagajo odkrivati razne toplotne vire in podobno.

Gasilci

Tudi gasilci si lahko pomagajo s termovizijo, saj lahko s pomočjo te tehnologije, odkrijejo, kje so žarišča požara, saj bodo ta oddajala največ toplote. Nato pa lahko gašenje usmerijo ravno v žarišče, ter pogasijo požar prej.

Gradbeništvo

Tudi za gradbeništvo, lahko pride termovizija še kako prav. S termovizijo je mogoče v gradbeništvu zaznati razne toplotne mostove, ter je tudi zelo uporabna za lociranje raznih puščanj toplote ter izolacije, kar pa lahko naredi velik korak v smeri energetske učinkovitosti. 

Termovizija pa se pojavi še v mnogih drugih okoljih, kot so na primer za lov, kjer si lahko nastavimo kamere, ki uporabljajo termovizijo, nato v prometu, kjer se termovizija uporablja za nadzor prometa, v medicini, industriji, energetiki in še mnogih drugih. Varno je torej reči, da je termovizija naredila zelo velik napredek v znanosti in pa predvsem tehnologiji, saj je odprla ogromno novih oken, katera so nam omogočila narediti nove pripomočke, ki danes rešujejo življenja, saj jih lahko uporabljamo v raznih primerih, kot so bili našteti zgoraj.

Tako pa se uporaba termovizije čedalje hitreje širi, saj se pojavlja čedalje večja potreba po takšnih kamerah, poleg tega pa jim cena pada.